Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
11968_med 640x420.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
25. decembra 2018 SlovenskoEkonomika od ZilinaDen.sk Diskusia()

Med patrí medzi najčastejšie falšované potraviny v Európskej únii. Ako vybrať a kúpiť kvalitný?

BRATISLAVA 25. decembra (WebNoviny.sk) – Med je neoddeliteľnou súčasťou vianočných sviatkov a štedrovečernej večere, pričom sa mu oddávna pripisovali rôzne magické a liečebné účinky.

Pri štedrovečernej večeri sa konzumovali predovšetkým svojpomocne dopestované produkty ako orechy, jablká, a teda aj med.

Nie je med ako med

V súčasnosti to už nie je možné, a preto väčšina produktov na našich stoloch pochádza z obchodných reťazcov. Nie je však med ako med. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Monika Hucáková.

„Toto tekuté zlato, ako ho mnohí nazývajú, je žiaľ šiestou najčastejšie falšovanou a znehodnotenou potravinou v Európskej únii. Celosvetový nedostatok medu a zvýšený dopyt po ňom len zvyšuje frekvenciu výskytu falšovaných medov. Spotrebiteľ má len málo možností, ako znížiť riziko kúpy falšovaného alebo znehodnoteného medu. V prvom rade sa treba vyhýbať medom, pri ktorých nie je známy ich zreteľný pôvod, ako napríklad ´zmes medov z krajín EÚ a mimo EÚ´,“ povedal Juraj Majtán z Ústavu molekulárnej biológie SAV, ktorý sa venuje výskumu medu.

“Hobby“ včelári

Podľa Majtána je najlepším rozhodnutím pre spotrebiteľa kúpa medu od overeného včelára vo svojom okolí. Takzvaní “hobby“ včelári nemajú dôvod falšovať med a svoju produkciu predajú hneď v ten rok ako med vytočia. Starnutím med nestráca len na chuti, ale aj na svojom pozitívnom zdravotnom účinku.

„Z dôvodu každoročnej nižšej produkcie medu a vysokého dopytu po tejto komodite môžeme predpokladať, že frekvencia falšovania medu bude narastať. Preto jedným z vedeckých cieľov laboratória apidológie a apiterapie Ústavu molekulárnej biológie SAV je identifikácia nových markerov kvality a vývoj rýchlych kvalitatívnych testov, ktoré by odhaľovali falšované medy. Keďže med sa používa aj ako zdravotnícka pomôcka v manažmente hojenia rán, našou snahou je aj objasňovať a charakterizovať mechanizmus účinku medu, čím by sme podporili jeho širšie použitie v modernej medicíne,“ uzavrel vedec.

Viac k témam: Európska únia, med, SAV Slovenská akadémia vied
Zdroj: Webnoviny.sk – Med patrí medzi najčastejšie falšované potraviny v Európskej únii. Ako vybrať a kúpiť kvalitný? © SITA Všetky práva vyhradené.

K téme

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky zo Žiliny raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Copyright © ZilinaDen.sk Všetky práva vyhradené. ZilinaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.